information til læger og andre sundhedspersoner

Alle læger må ordinere afhængighedsskabende lægemidler som led i abstinensbehandling af kort varighed. Er abstinenserne akutte skal de behandles straks. Det står i autorisationslovens § 41. Loven blev præciseret i 2019 for at sikre, at stofbrugere får behandling, når de henvender sig i sundhedsvæsenet med abstinenser.

Du kan læse mere om lovgivningen her.

Reglerne betyder, at læger og andre sundhedspersoner skal sørge for, at en stofbruger, der henvender sig med abstinenser, bliver tilset og tilbudt relevant behandling. Det gælder uanset om patienten er indskrevet i stofmisbrugsbehandling i kommunalt regi. 

Sundhedsstyrelsen har udgivet retningslinjer, der giver vejledning om præparatvalg og dosis, men den konkrete abstinensbehandling skal altid tilrettelægges i dialog med patienten, så behandlingstilbuddet bliver relevant og tilstrækkeligt. I nogle tilfælde vil behandlingen indebære ordination af betydelige mængder afhængighedsskabende lægemidler på grund af patientens høje tolerance. 

Det bør så vidt muligt undgås at patienten forlader lægen uden at have modtaget behandling, da dette kan betyde, at patienten søger abstinenserne afhjulpet med medicin eller stof fra det illegale marked. Lægen bør derfor være omhyggelig med sin journalføring, også i det tilfælde at patienten ikke tilbydes behandling eller ikke samtykker til den tilbudte behandling. Desuden skal lægen være opmærksom på, at abstinenser, der ikke er akutte, kan blive det. 

På denne hjemmeside fokuserer vi særligt på opioidrelaterede abstinenser, da behandlingen af disse synes at volde særlige problemer i sundhedsvæsenet, selvom der findes effektive og anerkendte behandlingsmetoder. Du kan læse mere om vurderingen og finde links til Sundhedsstyrelsens relevante vejledninger her:

Se også de to videoer herunder. Den første er med fhv. socialoverlæge Peter Ege om mødet med stofbrugere i sundhedsvæsenet og behandling af abstinenser. Den anden video er med Anja Plesner Bloch, formand i stofbrugerforeningen Brugernes Akademi, som fortæller, hvordan abstinenser opleves af stofbrugere.